Followers

Thursday, December 27, 2012

Azam 2013

Bila hujung2 tahun ni, sana sini orang dok post pasal azam tahun baru. Bagus-bagus, sebab hidup akan sia-sia tanpa arah tuju. Aku? Masih belum decide ape azam tahun baru. Ade la beberapa idea yang agak achievable for the time being.

Azam Short Term (2013)
1 - To pay 1/4 hutang PTPTN
2 - To maintain berat sekitar 52 to 54 KG (kene berusaha lebih ni)
3- Pastikan xde keje yang pending pada hujung minggu
4- To stop being overly paranoid over small issues.
5. To read more books on religion.

Azam Long Term (2023)
1. To have 2 kids by the age of 30
2. To learn how to sew baju kurung
3. To learn all family recipes
4. My own house with gaming/reading room
5. To perform umrah with love ones

Insyaallah.....^_^

Tuesday, December 18, 2012

10 Things I Learn from Kids ^_^

Phewww... jut got back from kids camp. Obviously, I was there not as participants. Mew, I'm getting old in a flash.

Middle Age Crisis alert!

Anyway, I was known for being awkward with kids despite growing up raising Chamy a.k.a Pikachu. Kids are like pure sugar, too much can make you either puke or RIP. Hahahha... But it's always fun when dealing with under-age kids. Imaginative, carefree and awesome... Jeles giler gua.

So, hari ni Iouls akan bercerita tentang 10 pengajaran yang iouls belajar dari kanak2.

1. Peoples with AD, ADD and ADHD will always be the wallflower- Sudah semestinya akan dipulaukan. Well kids, we just have to deal with it for the rest of our lives.

2. Mom is the only human being who can force you to eat your veggies.

3. 2 boys can use the same toilet at one time without getting awkward glance.

4. Cinta monyet is the most adorable phase of life

5. 2 people can fit comfortably on a single bed.

6. Budak lelaki yang berpakaian kemas pasti pemalu

7. saying F-word, then act innocent.

8. Ambitions will always be doctor, teacher, fireman and police.

9. Wearing Nike at the age of 12 is still overly cool.

10. If you're a rich brat, you don't have to move a finger. People will work for you

Meeting in the next few minutes. Chiaoooooo....


Thursday, December 6, 2012

There's no such thing as FREE MEALS

Innalillahiwainnailaihirojiun... Bulan yang ckup mencabar

Proposal x siap2 lagi... Proposal hilang... Silap buat surat


Kereta Eksiden

LCD panel laptop pecah

Tertekan sebab banyak sangat member yang bernikah (sentap)

Tertekan sebab kwan2 dah mula membina keluarga sendiri

Ye la, camne la nak ade BB kalau xde suami kan???

(Over-reacting betol)

Tuhan lebih tahu apa yang mampu aku hadapi. Maybe HE knows that deep inside I'm just another immature woman. I should learn to accept what's has been gifted...

So, let's just raise our hand and praised the almighty Allah SWT


Thursday, November 29, 2012

Another Crappy Review: Istanbul Aku Datang

Dah lama x tulis review. Alasan utama, kerja kat opis berlambak. Datang ofis pagi2 bace Theoatmeal sempat pulak la kan.

Anyway, baru2 ni aku berpeluang menonton movie melayu kat wayang. Aku ni agak sceptical bab2 menonton filem melayu kat wayang sebab dah banyak kali aku keluar pawagam dengan keluh kesah dan rase cam nak tumbuk muke producer. The last time aku rasa satisfied tengok cerita melayu ialah masa aku tengok Papadom (tengok 3 kali kat wayang).

Akhirnya, muncul Istanbul Aku Datang....

Alasan Nak Tengok: Beto, Beto, Beto, Beto (kipas susah mati geng surau)

Ragu2 sikit sebab: Ade lisa yang terkenal dengan ke-kayuan, ade tomok yang berwajah remaja

Tengok jugak sebab: Director ^_^ yang pandai menyuntik elemen feminist.

Jalan cerita: Agak predicatble siapa yang si Dian tu pilih. Overall, sangat entertaining sebab pandai memanipulasi keremajaan Lisa.

Rasa Meremang Bila: Azad cakap "Babyyyyyy". OMG, tercampak popcorn aku.

Nak terkencing bila: Lisa makan megi laksa asam dengan lazatnya.... lawak giler. Dan housemate tomok yang suka nyibuk. Dan yang paling penting, JANGAN BIADAPPPPP

Rasa jiwang: Beto dating ngan Lisa kat benteng tu... Owh beto, ko memang hero jiwang yang berwajah innocent

Rase WTH: Scene Lisa nanges2 pastu beto cuci rambut die... tak tau nape aku rase scene tu lawak nak mapos walaupon Lisa nanges berguni2.

Rase terkebil: Dian tu selambe kodok je nak numpang rumah BFnye.... Kalau kat mesia, boleh kawen free terus (evil grin...heheh)

Anda akan suka cerita ini jika anda: suka Maggi Asam Laksa, Berangan nak gi Istanbul, Suka Geng Surau dan Kampung Semarah Pagi (huhh!), pernah dikecewakan oleh teman lelaki anda

Note: Kalau pakwe anda pernah main kayu lapan, sile seret die tengok cerita ni. Confirm sentap


Tuesday, November 27, 2012

Him.....

Pakwe aku memang dari azalinya seorang lelaki normal yang gemar pada wanita yang cun.

Scene 1

Dindongie: Babe, ape name penyakit u tu? Xtau camne nak sebut
Me: Pinjam tipon... Meh I google
(Bunyi cengkerik....)
Me: Kenapa google Kyoko Fukada?
Dindongie: Sebab I minat die la...

Beliau juga merupakan seorang fanboy yang ..... hmmmm

Aku: Babe asal amek gambar mesra2 ngan Misha ni?
Dindongie: Bukan I yang pegang die....die yang pegang I kot (buat sore innocent)

(KEMAIN LAGIKKKK T_T)

Dan die juga gemar main game ala2 mario kat telepon.

Dindongie: Babe, bosan ke?
Aku: Geleng2...
Dindongie: Nak main game ni... ade mission2.
Aku: Xsuke la main game cenggini
Dindongie: Main game bagus tau untuk ADHD..
Aku: Bagus mende nye... buat I marah ade la..
Dindongie: Nama pon game... main suka2 la.



Yang paling tensi, beliau gemar buat lawak sentap.

Dindongie: I rase kete ni okey la (Mitsubishi Mirage - ntah camne nak eja)
Aku: kecik la bonet die
Dindongie: Besar pon nak buat ape...
Aku: Ye la... nanti nak balik kampung beg I je dah penuh.
Dindongie: Nape plak I nak kena balik kampung ngan u?

Haishhhh....mende la ^_^

Dalam dunia Dindong, aku tewas pada Kyoko Fukada, Misha Omar dan Samsung Galaxy S3... dan sebuah kereta compact.

First Time Accident

This blog is totally irrelevant rite?

Who cares? Sebab aku memang suka mengarut untuk mengelakkan aktiviti mencarut tahap gabah. OMG, aku mengarut lagi.

Sebonarnya, aku masih terkesima. Sebab COCO accident. Yep, moi forever precious lil angel kena sodok dngan sorang uncle yang tidak bertanggung jawab. Kejadian berlaku pada hari khamis lepas.

Petang tu, aku hantar Pah balik sebab rumah beliau dekat je dengan rumah aku. Masa aku sampai kat guard post depan rumah beliau, ade sebuah kereta membrek mengejut. Aku ingat die nak masuk ke kawasan perumahan tersebut.

Tetibe, tanpa isyarat tangan ke hap... beliau telah me-reverse kenderaan beliau dengan kelajuan larian cipan. Aku memang terkejut habis. Nasib baik ade Kak Pah. Beliau la yang menenangkan aku yang memang panas hati masa tu.

Uncle: Saya mau reverse, apsal u x reverse?
Aku/Pah: Belakang ade kereta, mana boleh reverse
Uncle: Saya mau parking... (sambil tunjuk parking spot kat belakang - parking back-back or side parking)
Aku: Uncle mana bleh reverse suka2 hati..
Uncle: Sekarang ape mau buat...

Boleh pulak uncle tu cakap die xnak claim insurance sebab kete die buruk... Die yang langgar, pastu ade hati nak pow 50 ringgit. Kurang waras disitu. Disebabkan keseballan hati melanda, aku terus cakap yang aku xkan bayar ape2... So, repair kete masing2.

Adat bawak kereta: Kalau x langgar kete orang, orang langgar kete kita. Cheesecake betol.




Sabar je la........

I'll be busy for the rest of the month. Probably till Christmas Holiday. So meeh. Cuti masih berlambak cam fake iphone. Gigit jari je la. 


Tuesday, November 13, 2012

Hong Kong Trip Part 1

Dah berbulan berlalu, satu gambar pon aku x upload. Pemalas tahap sungguh daku. Anyway, not much to say. Just enjoy the pics ^_^

Day 1 & 2 : Malaysia - Shen Zhen - Hong Kong - Disneyland

Girls on Board

As mentioned before, it was our first oversea outing and to be honest HK was not the best choice cuz we don't speak their language ad we have little survivor skills.

Tips1: Pre-order your food if you are travelling by low-cost airlines.

Taking Subway

Tips 2: The train station map can be a bit confusing for those who can't read pingyin. Boleh mintak tolong kat officer kat kaunter tiket or tanya je orang kat money changer.

Lost in the new world

Tips 3: Keep an empty bottle for your personal use @ business especially for muslim. Toilet depa xde pipe air or bidet. Just tissue.

Filling the empty tanks


Tips 4: Play safe. Since finding certified halal food was soooo difficult, we end up eating "safe" food. No meat, go green. Luckily the serve nestle yoghurt with english label ^_^. Xla rase was-was.

Ready To Play

Tips 5: Pakai pakaian yang sesuai denga musim. Cuaca kat HK agak panas pada bulan september. Boleh la pakai baju lengan panjang yang nipis, jeans and shoes. Avoid wearing sandals sebab Disneyland sangat gabak.


Just read the map

Tips 6: Read the show time section and make sure you are at the right place at the right time. Don't forget the meet-the-character schedule and the daily parade.




Tips 7: Get in line early to avoid heartbreak. The character will be at their station for around 15 minutes only. You can skip the station if you want to.

TBC... Dindongie dah menyeru ^_^


Thursday, November 8, 2012

Chubby Itu Comel

Salam,

Masih dalam mood bermalas-malasan selpeas 3 minggu wujud/xwujud di office. Menyampah plak bile asyik keluar sebab banyak keje yang pending kat opis. Tapi nak buat camne, dah sume orang pon outstesen.

Pertama sekali, ingin ku ucapkan tahniah kepada Dindong kerana berjaya membeli Samsung S3 selepas berbulan2 fikir nak beli HP ape. Ku harap atas kejayaan ini dapat la beliau buat keputusan nak beli kereta ape. Elantra kaler grey pon cantik gak. Boleh aku pinjam buat gi keje. hehehhe...

Secondly, aku nak ucapkan selamat kembali berkerja pada kengkawan Akademi Kelapa Sawit yang telah kembali ke kilang masing2. Rajin2 la berkerja untuk membayar power of dreams/Vios dan Fiesta kamu tu ye.

My friends are totally, obviously and extremely honest sampai aku rase nak sepak. Biasa la, orang yang jarang jumpa ni selalunya akan perasan ape yang berubah pada diri kita

"Ko Gemok"

"Ko kian Gebu"

"Ko ni dah cam perempuan mengandong"

"Ko tertelan Bola Pimpong ke? Pipi ko tu kembong giler la"

Ye... aku sedar yang aku kian gemuk apatah lagi bila dah dimamah usia ni. Sekarang ni aku sedang berdiet kerana aku memang x gemar dengan produk pelansingan badan. Majoriti yang ade dipasaran berasaskan protein dari soy bean. Aku memang x berkenan.

Buat mase sekarang aku akan kembali kepada diet aku masa jadi assistant dulu.

Breakfast - Like a king
Lunch - Still a king
Dinner-Like a rabbit.

Malam aku dah kian malap tanpa kehadiran nasik. Camne la retis holywood leh survive tanpa nasik. Nengok citer korea pon asyik tunjuk makan nasik je. Argghhhh... Aku tension

Berat aku baru mencecah 53... Iaitu berat badan normal seorang yabg berketinggian 158cm. Adekah kerana mereka sudah terbiasa melihat aku kurus seperti tiang lampu?

Mengapa mereka leh cakap Kim K itu hot walaupon sudah nyata aku ni kurus sikit dari Kim K.

Lelaki tak akan faham apa makna Chubby Itu Comel.

Monday, October 22, 2012

October Updates

Dear Readers,

Please smack my head for being super lazy for the past few weeks. It's totally unintentional but still, I'm sorry.

Anyway, I'll get busier in the next few days (my gege's wedding and Raya Korban). So, just short updates on my life..

Ps: Macam la interesting sangat kan...

1. Updates on our TTB Goes To Hong Kong is still pending due to my hectic schedule and poor broadband connection.

2. I'm officially a year older than I am last month. Yep, I'm 23 years old. Quite young ^_^

3. Spent the last 2 weeks on road + Hotel. Mountain of dirty clothes to be washed.

4. Successfully wore high heels for more than an hour

5. Cough.... huk..huk

6. My Dell charger was nowhere to be found... Mahal betol

and last but not least....

Happy Anniversary Dindongie


my boyfriend the most awesome example of Zero-mushiness-romantica type of man. He said what he wants wherever he wants. In a nutshell, he's just too honest and blunt.

Since he's an anti - FBTWITTERGOOGLEMAIL, the best way to talk behind his back is to do it in my blog. Trust me, he will never ever read my blog. Masyaallah, that's just unbelievable.

Dear Awesome,

I once met you as the silent-guy from the 3 bujang lapok and I wonder "Apsal la mamat ni mulut berat sangat".


At that time, I have no idea that one day we might become friends. Apatah lagi nak berchenta.I'm sorry for being impatient enough that I started dating someone you know... Cerita lama.


When I first saw you at THAT PLACE, I was shocked. It was a miracle...


I was uncertain at that time. Thinking "Should I sms you first".


I hate you for making me take the first step.


I'm sorry that we have to be apart for almost 2 years but that period has strengthen our frantic relationship.


I knew that I gave you so much trouble every other days without concerning your unstable health. This cute little GF promise taht she will do better. Don't be so strict at all time coz you angry face is totally tempting. Muahahah...


3 Years in a speed of light.... I appreciate every nano second of it.


I know that i have been a bit pushy about our progress but like what you always said "God knows when we'll be ready". Let's just take one small step at a time. But make sure you have draft the most outrageous proposal ever ^_^ for example, Bungee Jump with a 4 carat diamond ring.


Look forward to spend another century with you.


Babe, You owe me my delayed Birthday Gift... Books will not accepted this time.


Regards,


Your bipolar girlfriend - HME


Friday, October 5, 2012

Aku dan Blog Baru

Ye kawan2...

Aku yang malas ni telah membuka blog baru bagi mengasingkan blog mengarut dengan blog fangirl.

Blog yang kunamakan Ahjumma's Drama Land adelah sebuah blog untuk aku bercerita tentang drama yang aku tengok. Xda la sampai aku nak buat recap ke hape. aku just buat simple review dan rekomen cerita ape yang patut ditengok. Seriously, sekarang ni banyak betul drama yang main kat TV tapi x semua sedap. Jadi, bile korang bace blog drama aku, mudah la korang nak decide nak tengok crite ape.

Kalau korang ade pertanyaan pasal drama, boleh la campakkan soalan2 kat blog aku yang satu lagi ye

PS: Blog ni masih hidup selagi aku masih mampu menaip/

Monday, October 1, 2012

Aku x gemar Pizza Hut!

Assalamualaikum...

Masih x mampu nak update pasal Hong Kong trip sebab ade banyak pekerjaaa yang perlu di utamakan. Aku memang pandai memberi alasan lame untuk berjanji palsu. Well, learn something from the best ^_^

Hari sabtu lepas, aku keluar membeli keperluan perkahwinan abang aku yang akan berlangsung kurang dari sebulan. Ade la beli barang hiasan rumah sikit, tempah kerusi untuk mini photobooth dan jugak menghantar kad jemputan. Masa sibuk2 ni wajib la dapur x berasap. Maka, Pizza Hut jadi sasaran utama.

Sejak dari sekolah lagi Pizza Hut dah jadi my fav pizza place sebab aku x gemar crust Domino Pizza. Harga Pizza kat PH pon affordable bagi pekerja kelas pertengahan macam aku.

Anyway, lepas hantar kad jemputan, aku ngan family aku (total 4 orang je pon) singgah kat Pizza Hut Malim. Family aku memang biasa Makan kat sini. Kami order 1 set pizza regular (comes with 2 drinks and 2 soup of the dat) dan2 set chicken chop + 1 hut platter. Kami sampai pukul 8.15 malam. Agak ramai juga, mungkin sebab awal bulan.

Selepas 15 minit, soup x sampai lagi. Susah sangat ke nak buat soup? Aku pandang keliling.... Pakcik yang baru datang pon dah dapat soup. Ini x adil! Muka aku dah mula senget... hidung kembang kuncup. Aku pon panggil sorang awek yang lalu kat situ.

Aku: Dik, akhak ni dah 15 minit tunggu kat sini. Sup x sampai2 lagi.
Adik: Ye ke? Meh saya tengok order...

Beliau pon berlalu untuk mengambil sup kami. Kesian plak tengok rupe mak aku yang kelaparan tu.

Lebih kurang dalam pukul 8.45 pm, Hut Platter masih x tiba2... Mengikut pengalaman aku makan kat Pizza Hut, selalunya Hut Platter akan sampai sebelum pizza sampai.

Aku buat muka x puas hati sambil jeling2 adik yang ambik order masa aku masuk tadi. Adik tu mungkin perasan air muka aku yang dah macam tosai masam. 5 minit kemudian, Hut Platter & Pizza pon sampai. Mak aku x gemar sangat makan pizza. Beliau lebih prefer makan nasik kat Little Taiwan ataupon Tom Yam Gong kat Secret Resepi.

Pukul 9.45, tiada gorengan ayam kelihatan di meja kami. Aku naik berang.... Adik yang lalu lalang umpama tidak sedar kedatangan kami. Kejam betul. Mak aku dah mula mengantok, akak aku bagi idea. Let's just cancel the Chicken Chop.

Aku pon berlalu di kaunter. Ramai orang menggu di situ. Nak bayar dan ade jugak yang menunggu Take-away. Kelihatan seorang amoi meminta bekas kosong dari shift manager. Yep, customer bungkus sendiri Salad yang di order untuk dine-in sebab x de orang nak layan.

Aku terus cakap yang aku nak cancel order aku. Manager buat muka sesengal lantas mengambil bil dari tangan aku untuk diperiksa. katanya, makanan tersebut telah siap dimasak dan akan dibungkuskan. Sementara manager tu menjerit2 mintak waiter bungkuskan makanan. Amoi tadi tersenyum penuh makna padaku. Paham2 la... Service kat situ memang kurang memuaskan.

Aku tunggu 5 minit, makanan yang manager kata dah siap tu pon x tiba2. Aku mula x senang duduk lantas memberi jelingan tajam pada manager. Beliau berteriak lagi kat kitchen. Man, kalau ye pon nak tunjuk range kena la cover2. Agak memalukan.

Akhirnya, dapat juga kami chicken chop tu. The best part is ayam tu dah sejuk.. Pelik betol. Kalau dah lama siap, kenapa x dihantar.

Kenapa tiada orang memberitahu kami yang makanan akan tiba lewat?

Kenapa Manager x bagi kami cancel order?

Kenapa lambat bungkus makanan untuk pelanggan?

Kenapa pengurus x minta maaf?

KENAPA???????


Mungkin lepas ni aku hanya akan makan PIZZA HUT kat selangor sebab aku trauma dengan customer service kat PIZZA HUT MALIM MELAKA.

Wednesday, September 26, 2012

2012 TTB Project - Heavenly Hong Kong Part 2

Assalamualaikum...

Ni Hao Ma??? Bajet bergaya je cakap mandarin bagai...

Anyway, back to the land of nasi lemak and tosai after a few days of sweating like a stewed chicken. Just landed on Monday and now back to my office mode. Sungguh bosan.

Gambar2 berjimba akan di upload kemudian sebab masib bersama Tqa. So, hari ni nak cerita pasal barang2 yang wajib dibawa untuk bercuti ke Hong Kong, Shen Zhen dan sewaktu dengannya..hek..hek

1. Botol Kosong - Ni memang essential for gadis2 yang ayu sebab kat toilet dorang ni xde pipe untuk pembersihan. Terkejut woooo. Kalau nak buat pelaburan kecil 2 botol dah cukup tapi kalau nak buat investment bersaiz gergasi, sila bawak botol besar.

2. Tumbler - Ni untuk refill air minum korang. Jangan habiskan duit beli air mineral. Buat perabih duit je.

3. Wet wipes - guna bila dah gi tandas. Sesuai jugak buat penyegar badan bile dah peluh2.

4. Megi Cup perasa curry & Bubur segera - OMG, bahan yang paling berguna yang pernah diciptakan oleh human being. Lepas makan, sila cuci bersih2 cup dengan sudu/garpu. Boleh guna balik bila terdesak.

5. Shawl - Buat tutup muka bila nak tidor, buat alas pengganti sejadah, buat tudung express bila nak gi reception. macam2 boleh.

6. Payung - Boleh guna bila hari panas ataupon hujan.

7. Pen dan buku nota - untuk melukis or amek nombor telefon lengchai  tourguide

8. Ketupat segera - Sesuai bagi orang yang suka makan nasik tapi ragu2 nak makan nasik kat sana.

9. Kasut yang selesa - x payah la pakai slipper fliper tu. buat sakit kaki je

10. Bawak bersabar - Pergi negara orang ni banyak rintangan i.e makan, solat, bahasa... so, kena la bersabar.

Q&A about CHINA/HONGKONG


Perlukah visa untuk ke China?
Ya... Klaau malas cari la agen untuk buatkan.

Sama x matawang HongKong & China?
X... Sila tukar siap sebab dorang x terima matawang negeri lain (walaupon dua2 china)

Susah x nak cari makanan Halal?
Benda yang haram senang nak cari. Sila bawak stock maggi banyak2.

Orang China pandai cakap english x?
Sila download translator dalam android anda. Mereka lebih faham bahasa mandrin kapuk (macam yang aku cakap) berbanding english terutamanya kat Main Land.

Senang x nak cari surau/masjid?
Solat la di mana yang anda mampu...dan rajin2kan mulut bertanya.

Besar x bajet nak bercuti ke China/Hong Kong?
Terpulang kepada niat anda nak bercuti tu. Aku bawak RM 1000 pon x habes sebab aku beli perfume je. Baju2 x beli.

Toilet dorang camne?
Kalau anda jenis melayu typical, sila bawak botol kosong. Bersedia juga untuk melihat roti kering terpakai di tandas

Kalau nak jalan, naik apa paling senang?
Tempat yang dekat2 boleh jalan kaki. Teksi mahal, pemandu bas xleh cakap english... Train mengelirukan. Hahaha

Hotel Mahal x?
Terpulang pada bajet anda. Haritu kami bayar 1000 untuk transportation (Kereta, bas, train...) , meal dan hotel 3 bintang untuk 3 malam. Hotel 3 bintang dorang sangat selesa. Tapi, sila siapkan duit deposit kalau sewa bilik kat Hong Kong. Polisi katanya (tourguide ktorang, Frank yang cakap)

Ramai x orang melayu kat sama (soalan bajet cam nak gi UK)
X.... dorang akan tenung anda cam korang ni mahluk asing yang bercakap bahasa luar bandar.

Makanan Hotel halal x?
Masa kat Hong Kong, Kami x was2 nak makan salad dan buah-buahan. Tapi masa kat Shen Zhen, kami langsung x makan. Kalau was2, jangan makan.

Adakah penduduk setempat ramah-tamah?
Hmmm... Macam x. Yang ramah selalunya orang indonesia yang berhijrah di sana.

Berbaloi x nak shopping kat sana?
Perfume murah... That's it

Soalan yang lain akan diterangkan dalam pos yang akan datang....

Adios ^_^

Thursday, September 20, 2012

2012 TTB Project - Heavenly Hong Kong

Mode: Pemalas

Sebagai self-appointed Head, Corporate Communication of TTB, hari ini aku mengumumkan yang we will be flying to Hong Kong soon. Yeah, very soon ^_^
Muahahahah, setahun menunggu kot ... Blame it on the most timely-efficient airline (Dush..Dush)


Disebabkan kesempitan bajet sebab pergi lepas raya, x dapat la nak pergi muzium lilin tu. Cheese, musnah harapan nak bergambar dengan artis2 Hong Kong. Tapi xpe la, yang penting dapat bersukaria dengan kawan2.

I'm having a hard time for the past few weeks so this trip will be the best gateway for me. Hopefully, i'll be back to my old self by next week. Insyaallah..

Too bad Aliya x dapat join sebab die ade kat kilang (alasan apekah itu???) dan Zemah & Aliya dengan alasan yang paling kukuh dan tak dapat nak disangkal lagi - Sebab dah ade somi aka Inchik Husben.

Walaupon ade niat di hati nak gi korea next year, kena fikir masak2 sebab aku ade banyak rancangan lain yang memerlukan wang yang banyak. Bukan Kawen ye sebab that thing is so out of my 2013 plan.

Dindong, don't miss me much...




Friday, September 14, 2012

Keep Calm and Fangirling Cha Eun Gyeol

Did anyone watch TO THE BEAUTIFUL U??? Meh, I know ya did....

Total surprise that I have no passion to droll over Minho ^_^

Who cares about Cold-stare Minho when we can have an upgraded version of Jin Xiu Yi (I still love Jiro though).

Cha Eun Gyul is the Best... of course right after Dr. Han and Vampy Prosecutor.

Life is more lively with flowerboys

Off to Fangirl Land




Credit to Gif Owner~~~~~




Wednesday, August 29, 2012

BIAS: Kosmo & Kecurangan Seorang Wanita

Boleh x aku nak boikot baca KOSMO?

Aku ni jarang baca surat khabar. Kalau ade pon baca paper The Sun yang diberi percuma di pejabat. Ya, aku masih giler barang percuma.

Aku malas nak quote ape2 dari surat khabar kontemperori tersebut tapi yang aku tahu depa ni melaporkan yang lebih dari suku kaum wanita di Malaysia ini curang.

OMG! U gotta be kiddin me...

Secara jujurnya, aku mengakui ade wanita kat Malaysia ni yang curang ataupon bermain kayu lapan belas juta. Tapi aku betul2 meragui peratusan kes curang yang dilaporkan.

Kenapa? Aku hanya berpegang dengan pengalaman hidup...

Aku punya banyak mantan pacar. Ye la, aku ni kan jenis yang hangin satu badan. Pakwe semua cabut lari.

Dari 5 orang lelaki itu, 1 telah secara terang2an berdating dengan kawan aku. Sorang lagi masih gila talak dengan bekas kekasih beliau walaopon masa tu die yang beria2 nak menjadi teman aku dan yang lagi satu mempunyai seorang kawan perempuan yang dianggap sebagai teman tapi terlampau mesra sampai tengah2 malam pon nak report itu ini.

Three out of five have directly and indirectly betrayed me. Curang itu ade banyak level. Mungkin anda juga pernah curang tanpa and sedari. Aku pernah curang juga... tapi yang level kecik je la. Hehe..

Curang Terang Lagi Bersuluh - Dengan selambernye membawa pasangan gelap di majlis2 yang anda tahu ade kemungkinan yang pasangan anda dan kroni2 nya turut di undang. Kiranya anda ni jenis yang "Kalau aku kantoi, paling teruk pon awek aku merajok... Esok2 ok la tu"

Curang Counter-attack - Curang yang diklasifikasikan sebagai satu cara kejam untuk membalas dendam pada pasangan yang pernah curang. Yang ni aku galakkan pada mereka yang belum kawen. Yang dah kawen, sila gaduh2 manja je. Jangan curang jugak.

Curang Mata Air - Curang yang paling ringkas iaitu menduakan pasangan anda tanpa disedari. Contohnya, bila tengok drama korea yang dipenuhi jejaka2 yang lebih jambu dari wanita. Kalau tengok drama tu, sanggup x balas SMS kekasih hati. Kalau boleh, gi jamban pon nak bawak laptop.

Curang Mesra - Berlaku apabila seseorang itu meluangkan masa bersama teman berlainan jantina secara sorok atau separa menyorok sebab anda tahu yang pesangan anda akan naik hantu bila dapat tau . Contoh, membeli roti john kesukaan jiran sebelah rumah anda yang juga teman anda berborak pada waktu malam ketika keluar berdating dengan kekasih anda tapi cakap nak beli untuk mak. 


huuuuu... panjangnya.

Aku berani cakap yang aku hanya pernah curang tapi tahap mata air je la. Tu pon dah jelas2 Dindong tahu yang aku memang gemar menonton drama romantika dari asia ni. 

Adakah para lelaki di luar sana menyedari yang wanita ini pemaaf tetapi bukan pelupa. Apabila anda curang, wanita mampu memaafkan kecurangan anda. Namun, tidak mungkin mereka akan melupakan.

Jadi, jangan la marah bila awek anda mengungkit kisah lalu ^_^

*BTW, aku rasa macam berlawan pulak kosmo dengan metro ni. Dua2 nak buat headline yang gempak.

Aku rasa lepas ni boleh la lelaki2 kat malaysia ni ramai2 menyanyi lagu Sogatta/Betrayed by Taegoon. Sesuai benor..


You left and laughed it all of, like nothing happened
You turned your back on me
I tried my best to get you out of my mind
Now the day has arrived, you want to come back to me

You were all lies
It only has been short while, but it became so obvious
My eyes and even my body felt it
I have given up on you

Like this I was Being betrayed
I believe in you like that
You left me like that,
I don't know who you are anymore

Like this I was Being betrayed
I believe in you like that
You left me like that,
I don't know who you are anymore


You smiled
You hold me like nothing had happened
There were only two people
You seduced me
You want to hold me like the old days

You were all lies
It only has been short while, but it became so obvious
My eyes and even my body felt it
You reached repeatedly out for someone else


Like this I was Being betrayed
I believe in you like that
You left me like that,
I don't know who you are anymore

Like this I was Being betrayed
I believe in you like that
You left me like that,
I don't know who you are anymore



(No, that's not right
It's really like that
I have no one else
Why are you like this?)

I hate this behaviour
I don't buy it anymore
Now, I don't believe you
Once again, I don't believe you


Like this I was Being betrayed
I believe in you like that
You left me like that,
I don't know who you are anymore

Like this I was Being betrayed
I believe in you like that
You left me like that,
I don't know who you are anymore



(It looks like I believe you
You know, it's all the same
Go your own way)

Tuesday, August 28, 2012

Seminggu Berhari Raya

Hari ni aku kembali berkerja. Mehhh... Sememangnya aku xde mood nak masuk ke ofis. Tambahan pulak opis aku ibarat tongkang pecah. Ade seminggu lagi sblm pindah.

lama jugak aku x meroyan kat blog ni. Xde banyak yang boleh dikongsikan.

Jadi, kite cerita pasal Raya je la. Maklumlah, mood raye masih membara ^_^

Raya pertama - Buat pertama kalinye family aku bangun lambat. Selalunya pukul 6 dah siap. Seperti tahun yang lepas2, kami balik ke kampung ayah. Kampung la sangat , 20 Minit dari rumah je pon. Lepas solat raya n menziarah kubur daddy, ktorang terus balik rumah. Mak aku menjaga rumah pusaka tempat adik beradik die berkumpul. Memang kecoh habis. Disebabkan malam raya aku sibuk kemas rumah, petang raya aku curi2 tidur... dasar pemalas

Tahniah abangku, kerana lari dari tema
Sedondon dengan Fiance' katenye

Raya kedua - Bermalas-malasan di rumah

Raya ketiga - Masih bermalasan tanpa segan silu.

Raya keempat - Beraya di rumah kelaurga ayah. Sempat jugak beraya dengan kawan2 sekolah sambil bergossip pasal bekas pakwe masing2 yang dah kawen. x lupa juga aktiviti memuji badan aku yang makin mengembang. Bahagia la...

Dah tua pon masih buat PEACE lagi

Raya kelima - Selepas subuh, terus balik KD. Dah janji dengan Tqa & Mai nak gi majlis resepsi Eli. Tqa datang lambat, ade urusan perniagaan katenye. kami sampai di taiping lebih kurang pukul 12. Tunggu punya tunggu, pengantin x sampai2. Mekap kat Teluk Intan rupenye. Pukul 2 baru gerak balik. Yang lagi pelik, pengantin dah bersanding, Aliya Nabila x muncul2. ODW memanjang. Die naik MRT ke?

Pakchik Poad dan Makchik Puan Eli

Bibik Mai dan Neng Miza ingin camwhore juga

Raya ke-6 - Sambung beraya. Kali ni melawat rumah makchik2.

Raya ketujuh - Dindong datang beraya. Beliau bernasib baik sebab x terserempak dengan abang & sepupu aku. Kalau tak, kantoi berganda. 

Chumel kan kami ni????

Pokoknye, raya ni disambut dengan penuh kesederhanaan. Duit raya pon dah kurang. Nampak sangat dah makin tua. Pada sesiapa yang berminat nak duit raya bernilai seringgit, boleh datang menuntut kat rumah. Perkhidmatan door-to-door delivery x disediakan. Harap Maklum



Tuesday, August 7, 2012

10 Hari Lagi Nak Gaji

Ape itu gaji. Gaji ialah ganjaran yang diberikan oleh majikan sebagai tanda penghargaan setelah anda bertungkus lumus berkerja. Jika anda menutup mata waktu berkerja, gaji itu secara automatis menjadi gaji buta. Mehhhh....

Selepas membayar roadtax, insurance, sewa rumah, package holiday dan makan buffet sesuka hati, aku baru tersedar yang aku lansung x prepare untuk beraya. dan disebabkan aku tiada penaja, suami mahupon sugar daddy semua perbelanjaan beraya adalah tanggung jawab sendiri.

Baju Raya - Sehelai baju kurung bercorak english rose yang masih belum siap di jahit. Bila boleh siap agaknya, bondaku??? Aku tengah cari2 lagi sehelai baju. Mungkin kaler-kaler yang pastel. No yellow or green for sure. Baju kedua akan digunakan untuk berjalan ke rumah makcik2 dan menjadi baju uniform ke rumah Eli nanti. Bajet untuk baju ke-2, araound 120 je. Kedekut >o<

Duit Raya - Anak buah makin membiak ibarat lumut tumbuh di dinding usang. Hanya anak buah yang rajin bersalam dan memuji baju raya aku aje yang akan diberi duit raye. Yang datang dengan rambut berkaler, kuku hitam dan berseluar londeh tidak akan dilayan sama sekali. Kejam... heheh. Bajet: 400 untuk anak sedara dan 200 untuk makcik2.

Sampul Duit Raya - Sesemenjak x menjadi asst. boss ni, kurang dapat stock sampul duit raya. Mengharap akak aku poww banyak sikit kat maybank. Usaha meraih simpati Kodin untuk membekalkan sampul tidak berjaya.

Tudung Raya - Yang ni dah settle hari isnin haritu. Aku beli online je sebab malas nak bersesak2 kat Jalan Tar. Bajet : 100... banyak? Sebab tudung ni nak guna untuk kerja sekali.

Kasut Raye: Next week nak gi Payless sunway pyramid. Semoga kasut saiz 6/7 masih banyak pilihan. Kalau x terpaksa la aku pakai kasut Crocs yang makan tuan ni. Bajet: 100

Kuih Raya - Aku beli 2 je... yang lain buat, tapi x buat lagi. Pastinya akan buat kuih yang senang dan save cost. kalau rajin, boleh buat cookie ala2 Famous Amous untuk Dindong. Biasa la, beliau cerewet bab2 kuih raya ni.

Sevice kereta - Due for major service next month. Mintak2 sempat cover lagi 2500 KM sampai September. Coco, mummy needs to indulge in Raya celebration.. jadi, sila kawal pergerakkan meter anda. Bajet 400

Cuti Raya - Approved! Alhamdulillah....

Mase kecik2 seronok je kan nak raye. Bila dah besar ni asyik tengok Maybank2U je bulan pose ni. Mood nak beraya dah menyusup ke dalam otak. Office bukan lagi tempat yang seronok sebab hati dah sibuk bakar lemang. Disebabkan aku malas nak bergaya dan lebih berminat nak beraya, penampilan diri di tempat kerja menjadi keutamaan nombor 100 juta. Makin kerap aku muncul dengan muka yang pucat. Maafkan aku kawan2 kerana dengan x segan menunjukkan muka lempeng separuh masak sejak akhir2 ni.

Bubbye...

Eh, jap... Semalam aku mimpi Cik Mah buat kenduri meriah giler. Hmmm... pelik2.


Thursday, August 2, 2012

Puasa dan Kad Kawen


Haaa... Nampak x nama kat kad atas ni. Cik Eli is getting married which automatically means I have to prepare 2 more ang pow raya next year ^_^. Bydeway, majlis dorang nanti masa raya. Wajib la jalan raya sambil makan nasik minyak hee.. Shoving to bowl of rice at 1 time. 

and...... I guess it's no longer a keep-you-mouth-shut secret that my elder brother is getting married in a few months, during hari raya korban. His soon-to-be yeobo is a few years younger than me #middle age crisis#. Should I call her big sister as per mommy's request. Man... another family drama.

My house is a mess in-progress due to the festive combo (Raya + Wedding) and we still have not finish re-painting the walls and sewing curtains. I can't do much since I'm sooo busy with office works. I'm not kidding! Extremely busy that I couldn't find spare time to cut my hair.

Looks like the next few months will be filled with joy ^_^ and of course, FREE FOOD

Alhamdulillah...

Monday, July 23, 2012

Off to Sabah... Again

Should I be happy? Travelling to Sabah in Ramadhan on WEEKEND to WORK.

I really not into working on weekend... Sigh T_T

Aku akan berkampung di KK dan Tenom selama beberapa hari. First time travel jauh2 di bulan pose. Larat ke? Entah la...

Aku pon xtau nak update ape kat blog yang hidup serupa mati ni. Sila la bagi idea kawan2.

Buat sementara ni, baik duduk diam2 kira duit yang mengalir keluar ibarat sungai tigris.

SALAM RAMADHAN

Friday, July 20, 2012

Obsessed with Bridal Mask

Bridal Mask...


What is Bridal Mask?


A mask that you wear on your wedding?


Oh My.... Am I getting married?


Nahhhh... Not in a million days!


It's hard to find a good + complete+ satisfying drama these days. Wahhh , this drama offers everything. Love, hatred, suspense, family-hood and the ultimate bromance (me likeyyy!)



Fangirl Alert!!!!!


Woaaah, my fav Majoon


Looks innocent?  Think again ^_^

I heard that they will extend it to 20 eps and i really look forward for the finale. Hopefully no one die especially kangto and Shunji. Plus, what do you expect. I am afterall, a fangirl...

Should I write a recap on God's Quiz???? I'm watching season 3 but a bit disappointed that cutie detective is no longer in the series. But still, GQ is better than ever.

Anyway, wishing all muslim a meaningful ramadhan.



Tuesday, July 17, 2012

Buat Passport di Hujung Minggu?

Percayakah anda yang prosess membuat passport kini boleh dilakukan pada hari sabtu?


Percaya x????


Betul???


Yeah, terima kasih kepada Jabatan Imigresen Malaysia yang menawarkan perkhidmatan pada hujung minggu. Sekarang, aku dah ade passport. Yay!!!! *macam aku sorang je ade passportkan*


Hari sabtu lepas aku gi JIM kat PKNS Shah Alam. Disebabkan kehebatan mencari jalan yang tiada tandingan, kami sampai lambat dari yang dijangka. Sampai kat kaunter, akak kat situ bagitahu borang yang aku print tu x boleh guna. What??? Why?


Sebab aku print satu muka je (die nak depan-blakang). Aku pon kena la isi borang lagi sekali. Atas nasihat Dindong, aku bawak skali IC fotostet dengan surat branak. Akak tu cakap x payah. Ciss, buat penat je. Sampai pukul 8.30 am, dapat nombor 58. penat jugak nak tunggu.


Sementara menunggu tu, Dell gi ambik gambar passport yang baru sebab gambar yang die bawak kena reject. Bergaris2 kata akak tu. Nasihat aku, bawak gambar sendiri kalau xnak gambar dalam passport close-up 100% kat muka. Cam belon pulak nanti.


Dalam pukul 9.20 camtu, tiba la giliran aku. Adekah patut brader kat situ pandang aku macam aku ni photoshop kan gambar tu. Maybe sebab gambar lama nampak kurus dan xde parut. Aishh, tersentap mak tau...grrr.


Tak sampai 10 minit, dah siap! So, tunggu nama kena panggil untuk process pembayaran pulak. Lepas tu, kami pergi beli stock air mineral kat GIANT. Tunggu 2 jam dan passport anda sedia di gunakan.


Tips Buat Passport pada Hujung Minggu
1. Semak cawangan yang dibuka pada hujung minggu. Kalau takut, boleh call.
2. Bawak salinan surat beranak dan IC sebagai back-up. Mungkin ade cawangan perlukan benda2 ni.
3. Bawak 2 keping gambar passport berlatarbelakang kaler biru. Pastikan xde contengan pada gambar tu.
4. Bawak duit... 100 untuk 2 tahun, 300 untuk 5 tahun.
5. Bawak bersabar... tunggu 2 jam je pon.


Sekarang ni tunggu masa untuk buat visa, kumpul duit dan pilh pakej. Bajet dah lari.... Mungkin hanya mampu beli cenderahati kecik kat Hang Kong nanti. *sigh