Followers

Wednesday, November 19, 2014

32 Weeks: Menyiapkan Beg Kecemasan (kot2 baby nak keluar awal)

Ade lagi lebih kurang 8 minggu nak bersalin, lambat lagi tu... tapi kalau tengok tahap memboyak perut aku dah mengalahkan nak bersalin esok. Sedar x sedar dah nak hujung bulan sebelas. Busy dengan orang kawen masa cuti sekolah, laki aku nak exam lagi so daku rasa elok gamaknya kalau aku menyiapkan beg sepital. Ye la, aku kan travel dari Kuala Selangor ke Subang tiap2 hari. Buatnya tiba2 ODW nak gi keje nak terberanak, xde la gelabah laki aku nak pack barang. Lagipon aku takut, lain yg aku pesan lain pulak yg sampai.

Malas nak snap gambar sebab bag nye huduh benor. Boleh x aku nak utilize wovenbag FabulousMom jadi emergency bag. Cheapskate sangat.

Untuk Diri Sendiri
1. Tuala Kecik - Nak lap2 muka or buat gigit masa nak meneran
2. T-Shirt & Kaian Batik - Dah la bawak t-shirt company sebab t-shirt lain sume dah x muat. Kain batik bawak sehelai je sebab ni bag nak masuk LR. Bag warding aku buat asing.
3. Stokin - Beli yg tebal sikit kat Tesco. Ade corak riben bunga. RM12 dapat 3 pasang.
4. Nursing Bra - No underwire. Beli masa expo haritu.
5. Disposable Panty - Beli 2 pack tapi yg masuk dalam bag ni 2 helai je
6. Maternity pad - Untuk menadah gerimis..LOL. Letak 2 keping dalam ziplock bag. Pack besar masuk dalam beg satu lagi
7. Sweater - Orang baru bersalin kan senang masuk angin
8. Tudung Express
Extra: Buku Merah, IC kerakyatan, buku yaasin, air minum

Untuk Baby
1. Blanket
2. Newborn diaper - sample saiz S huggies ade 4 keping/pack
3. Onesie lengan panjang cover kaki bercorak dinosaur + Bonnet + Mittens

Baju baby x masuk dalam beg lagi sebab masa tengah sibuk konon-konon nak basuh tu PIL datang rumah. So, weekend ni baru nak basuh baju baby.

Kalau tengok barang2 yg aku beli, mesti korang xdapat nak agak aku dapat baby ape sbb semua kaler neutral gituh. Ntah la, aku one of those mums yg x berkenan dengan peraturan Biru/Pink untuk babies. But at least No Yellow. Orang kate nanti senang kene jaundice. 

Okey, dah habis pasal beg beranak. Sekarang nak update progress baby

FM: Teramat aktif dan semakin aktif bila mommy berkerja di opis. Bergelora perut mommy ibarat ombak rindu

Physical Changes: Stretch mark makin mengganas dengan kaler merah mengelilingi perutku. dah macam belang rimau k. Padahal aku rajin je tonyoh  cocoa butter & VCO. Dah la gatal pulak tu. Sekarang aku bantai tenyeh calamine lotion nak kurangkan rasa gatal. Less muscle cramps, more back ache, more sleepless night. X lupa juga kadar pertumbuhan rambut yg tinggi.

Berat: X naik banyak for the past 2 weeks which is great. Xpayah la aku nak berdiet bagai

Cravings: Cheesecake and anything extra greesy (Pizza, onion rings) & sambal telur

Rate of urination : Moderate & toleratable. Except for tingling at my lower part. MIL kate mungkin sebab kepala baby dah kat bawah & rambut baby yg buat rase geli-geleman tu muncul

Okeh, that's it. Nanti aku cerita2 lagi...

0 Fireback!:

Post a Comment