Followers

Monday, October 13, 2014

First Baby Haul....

First of all, aku nak mengucapkan Selamat Pengantin Baru kepada kekanda Dell dan suaminya yg telah selamat dinikahkan pada hari jumaat lepas. Tahniah Dell, Dah kawen ni jangan la dok menghadap Lee Hongki semata.

Anyway, balik dari kenduri rumah Dell sabtu lepas, Dindongie (DD) ajak gi cari barang baby. Itu pon setelah di provok pasal sale kat Fabulous Mom. Niat asal tengok demo unit Spectra M1, Halford Cosmo DX ngan car seat untuk anakanda.

Senang je nak cari Fabulous Mom Branch TTDI, kat sebelah CIMB bank... tingkat satu. Sampai kat kedai, OMG rambang mata keh... Yang bagusnya kedai ni, promoter dia diri jauh dari kita, so boleh la nak membelek dengan tenang

Barangan yg di terjah

1. Breastpump (Fabulous Mom) - Asalnya nak beli Unimom Mezzo sebab takut susu xnak kluar (membazir pulok kalau beli yg letrik awal2) tapi DD cakap beli je la yg letrik terus. Xla penat nak pump guna jari jemari. Tanya Kakak DD, dia pakai Spectra M1. Kebetulan pulak xde stock kat branch TTDI. DD pulak suroh beli MEDELA FREESTYLE! OMG, laki aku offer BP mahal... tapi sebagai isteri yg cheapskate harus la menolak. Pastu dia offer Lacte Duet, mahal sikit dari Spectra M1. DD siap bacakan testimoni pengguna dengan nada peserta pertandingan bercerita. Surrender jugak akhirnya.. kami be Lacte Duet package Kasih yg berharga RM599 (ade discount - harga yg dibayar lagi rendah rasanya. resit kat rumah, xleh nak check)

Dalam set tu ade: 
Lacte Duet Electric Breastpump with powerbank USB cable/adapter

Jingle Jungle Ardent Mom Breastfeeding Bag (complete with hygiene pad and heat resistant cum rain cover + Cooler Bag
6 pieces of Jingle Jungle Storage bottles
3 pieces of Mom's Love ice packs
1 unit of Jingle Jungle air dry pouch
Free gift: Lacte - Deluxe Disposable Breast Pad, Jingle Jungle Storage Milk Bag (xde stock, kena datang ambik kemudian),  Treenie Bottle & Nipple Drying Rack

2. Baby Love - SwaddleMe Adjustable Infant Wrap (Fabulous Mom) - a.k.a bedung instant yg ade pelekat velcro. Ni mak yg pesan. Senang nak bedung baby katenye, xyah nak lipat+selit napkin bagai. Harganya RM 32 ringgit.

3. Ecotex - Topper Baby Mattress (Fabulous Mom). Ini DD punye angkara. Tilam lembut boleh lipat2 & sumbat dalam bag yg disediakan. Senang nak angkut balik kampung katanya. Harga dalam RM130. Laki aku mmg obses bab barang2 yg organic, bamboo, egronomic, bla..bla.. bla.. layan je la. Nanti nak mintak tolong ibunda jahitkan sarung comel2 sbb nak guna as mattress dalam playpen.




4. Baju Baby (AEON One Utama) - ade promotion. Sepasang dalam lingkungan RM 10 to RM15. Kira murah la jugak sebab brand Anakku, Tollyjoy, Pureen. Aku beli 6 pasang je. 2 Newborn, selebihnya 3 months.

5. Sweet Cherry Autumn Playpen (AEON One Utama) - RM199. Xde dalam budget tapi DD insist nak beli sbb beliau xnak tido atas lantai. Baby patut tidor dalam babycot katanye.

6. Anakku diaper changing rubber mat RM 14 - Lapik getah yg ade bubble untuk tukat diaper anak nanti. Xyah la beli mahal2.

7. Wet wipes Pureen with refill - Dalam bekas plastik yg besar. pasni boleh beli refill je.

X banyak pon yg kami beli sbb ni baru first shopping trip. Okeh, nak story sikit pasal first time dad yg comel

Scene 1 di FM
DD: Darling, knape pulak kat breastpad ni pelekat. Xkan nak lekat kat kulit pulak
Me: Helo kanda, pelekat tu nak kasik stick kat bra la... xde la pad tu bergerak2

Scene 2 di FM
Me: I nak beli maternity loop sbb spital kerajaan mmg prefer maternity loop
DD: Ni ha... siap ade pelekat lagi 
Me: ni mmg la matenity pad... tapi dorang nak LOOP style. Ade tali. So nanti pakai cam cawat. xyah spentot
DD: WHAT???? (Blur..blur..)

Scene 3 di FM
DD: Kenapa harga MEDELA tu beza banyak sangat ngan BP lain
Me: Sebab branding la sayang.. ala cam IPHONE ngan SAMSUNG. Jual telepon, tapi harga beza gabak. Sebab branding je
DD: Henfon i boleh faham... tapi ni nak perah susu je pon
Me: hurmmmmm....

Scene 4 di FM & 1 Utama
DD: Jom beli Quinny
DD: Mahalnya Quinny ni... 
DD: Camna la orang beli stroller rege ribu2
DD: Stroller ni xde front bumper.. nanti anak jatuh
DD: Stroller ni padding die x tebal. Sian baby nanti
DD: Xpe la stoller berat, bukan nak pikul pon
ME: xyah la beli troller...

Krikk...krik....Rasanya lepas maternity leave baru boleh beli stroller.

Scene 4 dalam kereta
Me: Lepas krismas i nak cuti terus sementara nak bersalin
DD: Kat rumah kita ke, xnak balik melaka
Me: nanti sapa nak hantar i gi spital. Mak kan xde lesen
DD: Tapi B kan keje kat tempat bising, takut time emergency xdengar phone bunyi
Me: Xyah la risau... jiran kita kan ade
DD: Nak B mintak mama teman x (Mama = DD's mom)
Me: Segan la... xpe, nanti I tanye Mak
DD: Owhhhh... kalau mak u nak pulak kan.
Me: Dengan mak sendiri lagi selesa.. lagipun time tu i dah sarat, taku x mampu nak layan mama. Xkan mama pulak nak siapkan makan minum i
DD: So, ape bezanya kalau kita panggil mak u

Krikkk...krikkk

panjang pulak cerita hari ni. Kita stop kat sini dulu la ye... nanti aku sambung cerita lagi. Bye

2 comments:

  1. Dua dua comel. Musti baby dah besar....

    ReplyDelete
  2. Dua dua comel. Musti baby dah besar....

    ReplyDelete